In 2030 willen we in Nederland onze CO2-uitstoot met de helft hebben verminderd ten opzichte van 1990. De helft van onze energiebehoefte bestaat uit een warmtevraag. Dit betekent dat in 2030 in totaal 1,5 miljoen bestaande woningen met duurzame energie moeten worden verwarmd.

Voor een duurzame energievoorziening is het eerst noodzakelijk dat inwoners en bedrijven minder energie gebruiken en veel meer hernieuwbare bronnen voor energie, warmte en koude benutten. Aardwarmte biedt collectieve, duurzame, hernieuwbare warmte. Welke afwegingen horen bij de oriëntatie op aardwarmte en warmtenetten? Een handige checklist maakt duidelijk waar je als beleidsmaker allemaal mee te maken krijgt van concept tot uitvoering. 

De ontwikkeling van een aardwarmteproject

Van concept tot uitvoer

De activiteiten in een aardwarmteproject kennen verschillende fases:
initiatief nemen, verkennen, aanleggen, winnen en afsluiten. In elke fase zijn er verschillende partijen betrokken die samenwerken.
Van idee tot start van aardwarmtewinning gaan enkele jaren voorbij. Dit heeft te maken met de omvangrijke voorbereiding van het project en de wettelijke procedures.

Illustratie: projectfases

Lees meer

 

 

“Stadsverwarming met aardwarmte zou een mooie vervolgstap zijn”

Wethouder Frank van Kuppeveld van gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft al ervaring met aardwarmte

Lees meer
Het winnen van aardwarmte

Waar in Nederland wordt
aardwarmte gewonnen?

In Nederland zijn tot nu toe 24 aardwarmte-installaties. Er zijn diverse projecten in voorbereiding waarbij woonwijken met aardwarmte (ook bekend als geothermie) verwarmd gaan worden. In het Zuid-Hollandse Pijnackersworden de eerste woningen verwarmd met aardwarmte. Het doublet van tuinder Ammerlaan verwarmt 24 kassen, meerdere bedrijfsgebouwen, een middelbare school, een zwembad en bijna 600 woningen.

 

Bekijk alle winningslocaties

Wetten en regels

Wet- en regelgeving

 

Veilig, verantwoord en efficiënt warmte winnen uit de ondergrond is essentieel. Het gehele proces van een initiatief tot winning en zelfs ontmanteling van een installatie is daarom ingebed in wet- en regelgeving. De mijnbouwwet en omgevingswet zijn daarvan de belangrijkste. Om aan de slag te kunnen, heeft de aardwarmte-operator een aantal vergunningen nodig van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Staatstoezicht op de Mijnen ziet toe op de handhaving van een belangrijk deel van de wet- en regelgeving.

Lees meer

Gerelateerd nieuws

Aardwarmteprojecten in NL

Aardwarmte Vogelaer ontwikkelt tweede aardwarmtebron

Aardwarmte Vogelaer is 4 september 2023 begonnen met het aanleggen van een tweede aardwarmtebron en transportleiding. Het aanleggen van de tweede doublet gebeurt na het […]

Bekijk nieuws
Van concept tot uitvoering

Kom naar de Geothermiedag op 10 oktober!

Geothermie is een flinke kanshebber als een duurzame bron voor warmtenetten. De afgelopen jaren zijn al grote delen van Nederland onderzocht op hun potentie (www.scanaardwarmte.nl). […]

Bekijk nieuws
Aardwarmte in de buurt

Boren naar aardwarmte Delft is begonnen

Eind juni 2023 is het boren naar aardwarmte in Delft begonnen. Er is een enorme machine geplaatst voor het maandenlange boorproces. Met de aardwarmte wil […]

Bekijk nieuws

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste informatie en ontwikkelingen.