Voor meer informatie over deze website of over aardwarmte kun je een bericht sturen via het contactformulier.

Geothermie Nederland beheert deze website.

Geothermie Nederland

Anna van Buerenplein 41
2595 DA Den Haag

Deze website is een initiatief van:

 

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

Hoe weet men waar de bodem geschikt is voor aardwarmte?

Dankzij onderzoek voor de olie- en gaswinning is sinds de jaren vijftig al veel bekend over de samenstelling van de bodem. Deze gegevens staan in het databestand ThermoGIS. Van een aantal gebieden zijn nog geen gegevens, terwijl deze kansen bieden voor aardwarmte. Onderzoeksprogramma SCAN onderzoekt waar de Nederlandse ondergrond, in…

Lees verder

Hoe ziet een aardwarmtewinnings-installatie eruit?

De aardwarmtewinnings-installatie bevindt zich op een omheind terrein van 30 bij 30 meter. Hierop staat een gebouw van zo’n 20 bij 20 meter voor de installaties zoals pompen en filters, ruimten voor opslag en een kantoor. Vanuit de omgevingswet is de aardwarmte-ontwikkelaar verplicht om zorg te dragen voor een goede…

Lees verder

Wat zijn de gevolgen van aardwarmte voor het milieu?

Aardwarmte is op meerdere manieren een duurzame bron van energie. Ten eerste is de voorraad die in de aardkorst zit nagenoeg onuitputtelijk. Door natuurlijke processen in de kern van de aarde is het water herbruikbaar (want het wordt steeds opnieuw opgewarmd). Wel zal de temperatuur van de hete grondlagen door…

Lees verder

Hoe weet je of er aardwarmte in de grond zit?

Dankzij onderzoek voor de olie- en gaswinning is sinds de jaren vijftig al veel bekend over de samenstelling van de bodem. Deze gegevens staan in het databestand ThermoGIS. Van een aantal gebieden zijn nog geen gegevens, terwijl deze kansen bieden voor aardwarmte. De Nederlandse overheid financiert het meerjarig onderzoeksprogramma SCAN…

Lees verder

Wat is er nodig om gebruik te maken van aardwarmte?

Om aardwarmte te benutten moet er in de buurt een warmtenet zijn. Dit is een leidingnet dat het warme water van de winningslocatie naar de afnemers brengt en het afgekoelde water terugvoert naar de winningslocatie. Een woning of bedrijf wordt op het warmtenet aangesloten via een ontvangststation, een kastje met…

Lees verder

Wat gebeurt er precies bij seismisch onderzoek?

Met seismisch onderzoek worden kunstmatig geluidsgolven opgewekt in de ondergrond. Deze golven leveren een globaal beeld op van de samenstelling en omvang van de bodemlagen tot maximaal 6 km diepte. De methode is vergelijkbaar met het maken van een echo in het ziekenhuis. Bij seismisch onderzoek op land maakt de…

Lees verder