Terug naar nieuwsoverzicht

Onderzoek naar aardwarmtenet voor Bollenstreek

De gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk en Teylingen, de woningcorporaties Stek en Padua, en Aardwarmte Rijnland tekenden op 1 juli 2024 een intentieovereenkomst om samen de mogelijkheden te verkennen voor een grootschalig warmtenet met aardwarmte. Het is het eerste grootschalige aardwarmtenet in Nederland waarbij meerdere gemeenten samenwerken.

Eerste stap

De intentieovereenkomst is de eerste stap. De samenwerkende organisaties willen de komende periode een aantal belangrijke vragen beantwoord hebben, zij onderzoeken zorgvuldig of het haalbaar, betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam is. Als de resultaten van het onderzoek gunstig zijn kunnen de gemeenteraden waarschijnlijk in 2025 beslissen over het warmtebedrijf en het aansluiten van de woonwijken. Pas daarna kan de intentieovereenkomst omgezet worden in een samenwerkingsovereenkomst.

Aardwarmtebron in Noordwijk

De eerste bron om de aardwarmte te produceren komt waarschijnlijk aan de Leeweg in Noordwijk, op een oud NAM-terrein langs de N206 vlakbij de kruising van de N206 en de N444. Hier zit op zo’n twee kilometer diepte warm water in de bodem. Het warme water wordt naar boven gepompt en geeft zijn warmte af aan het warmtenet. Daarna wordt het water via een andere put teruggepompt naar dezelfde diepte in de bodem. Hier warmt het water opnieuw op.

Zie voor meer informatie over het winnen van aardwarmte op deze website Wat is aardwarmte? en Hoe win je aardwarmte?
Meer informatie over Aardwarmte Rijnland is te vinden op de projectpagina.