Voorzien in eigen duurzame energie
Voor omwonenden en ondernemers kan investeren in aardwarmte financieel interessant zijn. Door de grootte van het aandeel gelijk te stellen aan het energieverbruik, kun je als omwonende van de aardwarmte installatie bijdragen aan een duurzame energievoorziening. Aardwarmte is een milieuvriendelijker alternatief voor aardgas; hiermee draag je actief bij aan een beter milieu. Meer informatie over duurzaamheid en de voor- en nadelen van aardwarmte.
Afwegingen en risico’s
Aardwarmte kan bijdragen aan een duurzame warmtevoorziening. Maar deze warmtebron is niet overal mogelijk. Wanneer kun je wel of geen aardwarmte toepassen en tegen welke kosten? Om te bepalen of aardwarmte een geschikte warmte-oplossing en een interessante investering, moet een initiatiefnemer een zorgvuldige afweging maken. Waar kan aardwarmte worden toegepast? Waar is aardwarmte een goede oplossing? Als aardwarmte niet wenselijk of mogelijk is, wat kan dan wel?
Een belangrijk risico bij de ontwikkeling van aardwarmte is onzekerheid over de aanwezigheid van aardwarmte. De huidige boringen vinden voornamelijk plaats in gebieden waarover gegevens bestaan. In delen van Nederland zijn over de ondergrond nauwelijks gegevens. Of hier aardwarmte is te winnen, is nog de vraag.
Technisch-operationele risico’s zijn bijvoorbeeld de samenstelling van het warme bronwater die van invloed kan zijn op de roestvorming. Het is belangrijk veel ervaring op te bouwen met aardwarmtewinning en monitoring van de ondergrondse waterreservoirs.
Naast het onderkennen van de geologische en technisch-operationele risico’s is van belang dat de warmtevraag op lange termijn zeker is. Er zijn diverse risico’s voor de afzet van de warmte over een langere periode: een (te) groot aantal betrokken partijen, onduidelijkheid over welke duurzame warmtebron het meest geschikt is, eventuele concurrentie met goedkope (semi)fossiele (rest)warmte of het ontbreken van warmte-infrastructuur zoals warmtenetten.