Terug naar nieuwsoverzicht

‘Met aardwarmte maken wij samen Leeuwarden duurzamer!’

‘Met aardwarmte maken wij samen Leeuwarden duurzamer!’ Met deze slogan presenteert Aardwarmteproject Leeuwarden, het omvangrijke project in de gebouwde omgeving zich. Warmte van Leeuwarden is een initiatief van Bouwgroep Dijkstra Draisma, Ennatuurlijk, EBN en Shell. Deze vier bedrijven onderzoeken sinds 2017 als consortium de mogelijkheden voor aardwarmte in Leeuwarden. Op 6 oktober 2022 heeft het consortium besloten het project een vervolg te geven met de boring van een tweede put.

Eind 2021 was de boring van de eerste put klaar. Na de eerste boring bleek na diverse brontesten dat de aardwarmtebron minder vermogen had dan verwacht. Hierdoor heeft de bron een beperktere capaciteit en is de financiële haalbaarheid een uitdaging. Er is nu besloten het project een vervolg te geven. De tweede boring staat in het derde kwartaal van 2023 gepland. Het voorbereiden van de boring van de tweede put is de volgende stap in het leveren van  aardwarmte in Leeuwarden. Het uiteindelijke doel blijft om eind 2024 de eerste levering van  aardwarmte te realiseren.

Ivar Nijenhuis, directeur van Geocombinatie Leeuwarden vertelt op de website van Warmte van Leeuwarden: “Aardwarmte is duurzaam en betrouwbaar, en daarom een goed alternatief voor gas. Het project in Leeuwarden is erg belangrijk voor de verdere ontwikkeling van aardwarmte in de gebouwde omgeving in Nederland. We doen er dus alles aan om het project te laten slagen.”

FotoLeeuwarden web