Terug naar nieuwsoverzicht

Vertrek ECW uit project Warmte van Leeuwarden

ECW was de oorspronkelijke operator van het project Warmte van Leeuwarden en heeft begin van dit jaar besloten zich volledig te concentreren op de energie- en watertoepassingen op Agriport en in Andijk. Robert Kielstra, directeur van ECW vertelt over de beweegredenen.

Robert Kielstra: “Wij hebben inmiddels veel geleerd van onze eerste geothermieprojecten op Agriport en in Andijk. De komende tijd willen we in deze gebieden maatregelen nemen om de technische duurzaamheid te verhogen. Maar wij willen meer. Als voorbeeld zien wij het wij het stadtswerke-model in Duitsland. Wij willen een utilitybedrijf zijn die alles doet wat moet gebeuren in een stad/omgeving, op het gebied van energie, water & data. In de gebieden Agriport en in Andijk is op dit gebied nog van alles te doen en onze ambities zijn groot. We willen op Agriport bijvoorbeeld nog een doublet boren. Ook werken we aan Hoge Temperatuur Opslag (HTO) middels het onderzoeksproject HEATSTORE en zijn we de warmtenetten verder aan het ontwikkelen. Om onze organisatorische capaciteit zo goed mogelijk te benutten hebben we besloten te focussen op de bestaande gebieden, wat tot gevolg heeft dat we ons terugtrekken uit het project in Leeuwarden.”

ECW vindt het belangrijk dat het project in Leeuwarden een goede doorgang krijgt. Kielstra vervolgt: “Gelukkig is met de nieuwe aandeelhouders Shell en EBN de voortgang van het project gegarandeerd.” Shell Geothermie zal de rol van ECW binnen het consortium overnemen. EBN zet haar kennis en expertise van de ondergrond in en is in die hoedanigheid als niet-uitvoerende partner betrokken. Het benodigde warmtenet wordt ontwikkeld door Ennatuurlijk. Zo zal het consortium bestaan uit de partners EBN, Ennatuurlijk, Shell en initiator Bouwgroep Dijkstra Draisma.