Terug naar nieuwsoverzicht

Proef met aardwarmte uit oude NAM-gasputten

Tullip Energy wil een proef met aardwarmte (geothermie) in Zuidoost-Drenthe doen. Bijzonder is dat ze dit wil proberen door aardwarmte te winnen uit een oude NAM-gasput op drie kilometer diepte, om daarmee water te verwarmen.

De warmte kan gebruikt worden in de tuinbouw, ter verwarming en als warm water voor huizen. Nico Kuipers van initiatiefnemer Tullip Energy: “We schatten dat er wel 12 megawatt aan thermische warmte permanent uit het water te halen valt. Dat is goed om 5000 huishoudens mee te verwarmen – en te laten douchen – of een kleine tien tuinbouwbedrijven van warmte te voorzien.”

De aardwarmte komt niet uit het oude lege gasveld, dat zit dieper en is inmiddels door de NAM afgesloten. Het warme aardwater komt uit gesteenten daarboven.Er hoeft weliswaar niet meer in de aarde geboord te worden maar de voormalige gasputten moeten technisch nog wel geschikt worden gemaakt voor aardwarmtewinning. In het tuinbouwgebied bij Klazienaveen ligt nog een oud warmwaternetwerk dat Tullip graag weer geschikt zou willen maken voor de tuinbouwbedrijven.

Tullip Energy en haar partners betalen de vele langdurige onderzoeken en voorbereiding. Voor dit project kan Tullip deels leunen op partners EBN en Shell Geothermie. Beiden zijn verbonden met de NAM.

Lees het volledige bericht op RTV Drenthe