Terug naar nieuwsoverzicht

‘Hoe komen we van het gas van de Russen af? Gewoon, met meer aardwarmte’

Waarom gas importeren uit Rusland als we onze huizen en bedrijven met aardwarmte kunnen verwarmen? Deze duurzame energie wordt door velen gezien als hét alternatief voor gas. Toch zijn veel mensen in Nederland er nog huiverig voor. Onnodig, zegt CEO Marit Brommer van de International Geothermal Association (IGA). “De kans op bevingen is echt heel klein.’’

Het AD interviewde Marit Brommer. Brommer vertelt in het interview onder andere dat het volgens haar slechts een kwestie van tijd is voordat de grote energiebedrijven in aardwarmte stappen: “Het gaat er om wanneer het verdienmodel interessant wordt voor grote bedrijven zoals Shell, die al in geothermie is gestapt. Met de oorlog in Oekraïne, de absurd hoge prijzen voor gas én de snelle klimaatveranderingen, zou dat misschien best snel kunnen gaan. En ervaringen in het buitenland laten zien dat het mogelijk is om deze energie op grote schaal te gebruiken. Brommer wijst erop dat sommige Chinese steden al volledig op geothermie draaien in de strijd tegen smog.  Dat is een enorme drive om geothermie te ontwikkelen.”

Ook in Europa ziet zij dat de ontwikkelingen snel gaan. “In München wordt al 40 procent van de huizen verwarmd door geothermie. En in Den Haag wordt geothermie gezien als gamechanger.  Het was ook een van de redenen voor de internationale organisatie, die wereldwijd lobbyt voor geothermie, om zich vorig jaar permanent in deze stad te vestigen. Alle ingrediënten zijn hier om van Den Haag een Geothermal Valley te maken.”

Lees het volledige artikel ‘Hoe komen we van het gas van de Russen af? Gewoon, met meer aardwarmte’ (AD, 27-03-2022)