Terug naar nieuwsoverzicht

Haagse Aardwarmte Leyweg hoopt begin januari te leveren

Het ministerie van EZK heeft met het het concept instemmingsbesluit groen licht gegeven aan de Haagse Aardwarmtecentrale Leyweg (HAL) om aan de eerste 1200 huizen aardwarmte te leveren. Het ontwerp-instemmingsbesluit, het winningsplan en de onderliggende stukken zijn online in te zien. Tot 19 november kunnen belanghebbenden zienswijzen indienen, waarna de minister moet besluiten of hij het winningsplan definitief maakt en de centrale warmte kan gaan leveren aan omwonenden in Den Haag.

Het bedrijf zelf verwacht bij monde van een van de drijvende krachten achter het project, Jan Willem Rösingh van Perpetuum Energy Partners, dat de vergunning nog dit jaar rondkomt en het bedrijf begin januari kan starten met de levering van warmte. Het instemmingsbesluit, afgegeven door de minister van Economische Zaken en Klimaat, Eric Wiebes, is inhoudelijk zoals het bedrijf verwachtte. In eerste instantie zal de gewonnen warmte 1.300 woningen verwarmen en uiteindelijk moet dat groeien naar vierduizend. Daarna wil het meer warmtebronnen in de Haagse regio ontwikkelen.

In het Energeia-artikel ‘Eerste aardwarmtebron in stedelijk gebied voorbode van meer’ (te lezen voor abonnees van Energeia), zegt de verantwoordelijk wethouder Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) graag te zien dat Den Haag uitgroeit tot een centrum van kennis op het gebied van geothermie. Deze collegeperiode zullen er nog eens drie initiatieven moeten worden opgestart, zo leest een stedelijk energieplan: aan het De Constant Rebecqueplein (waar een gasgestookte warmtekrachtcentrale van Uniper staat), in Iepenburg en in De Brinckhorst zijn ruimtereserveringen gedaan. De stip op de horizon is een totaal van zestien doubletten.

Zie ook haagseaardwarmte.nl/