Terug naar projectoverzicht

Aardwarmte Vogelaer

Aardwarmte Vogelaer in Poeldijk is een initiatief van zeven tuinders. De installatie verwarmt de kassen van 17 tuinbouwbedrijven. De aardwarmtewinning draait sinds begin 2017. Ook is er een uitgestrekt warmtenet aangelegd. Beide putten liggen op een diepte van 2.500 meter en pompen water op van circa 85 °C. Op deze manier vermijden de aangesloten tuinbouwbedrijven jaarlijks een CO2-uitstoot van circa 30 kiloton en besparen meer dan 17 miljoen m3 aardgas. Dit staat gelijk aan het verbruik van ongeveer 13.000 huishoudens. Onlangs is er een overeenkomst getekend voor het leveren van aardwarmte vanuit Aardwarmteproject Vogelaer in Poeldijk aan de nieuwbouwwijk Noorderduin te Monster. Aardwarmte Vogelaer levert al sinds 2017 warmte aan inmiddels 17 tuinbouwbedrijven, maar daar komen nu dus ook 424 woningen bij.

Er is een samenwerking met de nabijgelegen aardwarmteprojecten van Green Well Westland en GeoPower Oudcamp in Maasland. De drie projecten hebben gezamenlijk Coöperatie Aardwarmte Beheer Nederland BV opgericht. Via deze samenwerkingsvorm willen de partijen hun kennis beter borgen, projecten coördineren, onderhouden en technisch beheren op het gebied van veiligheid, regelgeving, technisch onderhoud en assetmanagement.

In februari 2020 won Aardwarmte Vogelaer met Batenburg Techniek de Techniek Nederland Innovatie Award.

Locatie: Poeldijk
Provincie: Zuid-Holland

Status: gerealiseerd
In werking sinds: 2017
Categorie: glastuinbouw en gebouwde omgeving
Diepte: 2500 m
Temperatuur: 85°C
Vermogen MW: 18 MWth
Aantal afnemers: 17 tuinbouwbedrijven
Besparing aardgas: 17 miljoen m3
Vermindering CO2: 30 kiloton

Bijzonderheden: er is een groot warmtenet aangelegd, er is een samenwerkingsverband met andere aardwarmte locaties, Aardwarmte Vogelaer heeft een innovatieprijs gewonnen. Er is een overeenkomst getekend voor het leveren van aardwarmte vanuit Aardwarmteproject Vogelaer in Poeldijk aan de nieuwbouwwijk Noorderduin te Monster.

Meer informatie: aardwarmtevogelaer.nl