Terug naar projectoverzicht

Aardwarmte Vogelaer

Aardwarmte Vogelaer in Poeldijk levert sinds 2017 warmte aan 16 tuinbouwbedrijven. Een tweede aardwarmte-installatie gaat op den duur ook aardwarmte leveren aan woningen in Monster.

Aardwarmte Vogelaer in Poeldijk is een initiatief van zeven tuinders. De aardwarmtewinning draait sinds begin 2017. Ook is er een uitgestrekt warmtenet aangelegd. Beide putten liggen op een diepte van ca. 2.500 meter en pompen water op van circa 86 °C. Op deze manier vermijden de aangesloten tuinbouwbedrijven jaarlijks een CO2-uitstoot van circa 30 kiloton en besparen meer dan 17 miljoen m3 aardgas. Dit staat gelijk aan het verbruik van ongeveer 13.000 huishoudens.

Na het succes van het eerste project gaat Aardwarmte Vogelaer uitbreiden met een tweede aardwarmte-installatie. De tweede installatie komt naast de eerste aardwarmte-installatie aan de Arckelweg in Poeldijk. Met de realisatie van dit project kan Aardwarmte Vogelaer nog eens 16 tuinbouwbedrijven van aardwarmte voorzien en op den duur ook warmte leveren aan 400+ woningen in de nog te bouwen woonwijk Westmade Noord in Monster.

Aardwarmte Vogelaer werkt samen met nabijgelegen aardwarmteprojecten binnen Coöperatie Aardwarmte Beheer Nederland BV. op het gebied van installatiebeheer en veiligheid.

In februari 2020 won Aardwarmte Vogelaer met Batenburg Techniek de Techniek Nederland Innovatie Award.

Locatie: Poeldijk
Provincie: Zuid-Holland

Status: gerealiseerd
In werking sinds: 2017
Categorie: glastuinbouw en gebouwde omgeving
Diepte: 2500 m
Temperatuur: 86°C
Vermogen MW: 18 MWth
Aantal afnemers: 16 tuinbouwbedrijven
Besparing aardgas: 17 miljoen m3
Vermindering CO2: 30 kiloton

Bijzonderheden: er is een groot warmtenet aangelegd, er is een samenwerkingsverband met andere aardwarmte locaties, Aardwarmte Vogelaer heeft een innovatieprijs gewonnen. Er is een overeenkomst getekend voor het leveren van aardwarmte vanuit Aardwarmteproject Vogelaer in Poeldijk aan de nieuwbouwwijk Noorderduin te Monster.

Meer informatie: aardwarmtevogelaer.nl