Terug naar nieuwsoverzicht

Aardwarmtepionier Ammerlaan TGI genomineerd voor EZK Energy Award

Potplantenkwekerij Ammerlaan The Green Innovator is genomineerd voor de EZK Energy Award. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat reikt deze prijs uit aan bedrijven die voorlopen met duurzame energie. Volgens de jury valt aardwarmtepionier Ammerlaan op door de inpassing in en de verbinding met de omgeving. De twee andere genomineerden zijn melkveebedrijf Stokman Koudum, dat groen gas uit mest produceert, en PolyStyreneLoop, dat isolatieschuim recycelt.

De jury: „Ammerlaan levert warmte aan collega-telers, appartementen in Pijnacker-Noord, het Stanislas College, een sportcentrum en een zwembad. Daarnaast belast geothermie de ruimtelijke omgeving aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld energie uit zon of wind. Geothermie is als technische oplossing niet zozeer innovatief, maar de relatie tussen techniek en maatschappelijk draagvlak en samenwerking is hier vernieuwend en uniek.”

Ammerlaan kweekt ruim 1 miljoen groene planten per jaar met CO2-neutraal opgewekte energie. „De warmte is niet alleen voor ons familiebedrijf, maar ook voor 24 andere kwekers en andere gebouwen uit de omgeving”, vertelt Kayleigh Ammerlaan. Door gebruik te maken van aardwarmte bespaart het bedrijf ruim 25.000 ton aan CO2 per jaar. Voor volgend jaar staat ook nog een investering in 1.750 zonnepanelen op de planning.

Aan de prijs is een bedrag verbonden van €25.000. De winnaar wordt op 28 januari bekend gemaakt tijdens het EZK-evenement ’Partners in energie-uitdagingen’.